Üzemeltető: Blogger.

2016. december 13., kedd

Tag:

Akadálymentesítés


Szükséges az akadálymentesítés?

A válaszadók szerint szükséges és fontos az akadálymentesítés, melyet nem csak az iskola épületére terjesztenének ki, hanem a berendezésekre, eszközökre és a tananyagra is. Mindenki számára biztosítani kell a tanuláshoz való jogot, ehhez szükséges az akadálymentes környezet a mozgássérült, látássérült, hallássérült és más fogyatékossággal élő személyek számára is.
Legtöbben rámpát, liftet, fotocellás ajtót, mozgássérülteknek kialakított mosdót, megfelelő megvilágítást, feliratokat, vizuális segítségeket használnának.
A továbbiakban néhány választ láthatnak:
“Igen, legyen akadálymentesített. Rámpát a bejáratokhoz, látássérülteknek a padlón szőnyegcsíkot, hallássérülteknek adó-vevő készülékek használatát, alternatív kommunikációs lehetőséget biztosítani annak, aki igényli.”
“Szükséges, ha már egyszer ideális iskoláról beszélünk. Egy ilyen intézményben nem lehet részletezni az akadálymentesítést, mert az iskola minden területe akadálymentesítve lenne, kezdve a közlekedéstől a tanulásig.”
“látássérült fiatalok esetében: fehér bot, korlátok, megjelölt padló, braille írásos könyvek, hangoskönyvek, nagyobb, színesebb képek, ; értelmileg akadályozott fiatalok esetében: AAK eszközök; mozgássérült fiatalok esetében: lift, rámpa, magasabb asztalok, megközelíthető mosdó, azonos nemű segítő a mosdóban, küszöbök eltüntetése; Hallássérült fiatalok esetében: érthető beszéd, kommunikációs segédeszközök, Autizmussal élő fiatalok: AAK eszközök, hangulatot kifejező eszközök, képes napirend”

About Unknown

Hi, My Name is Anna Nagy.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése